GORAN ROVAN
ŽIVLJENJEPIS
HOBIJI
DOPISNIK TV SLO
NOVINARSTVO
LITERATURA
SPOMINI
VIDEO
RAZSTAVE
FOTOGRAFIJE


goran.rovan@gmail.com
gsm 041 327 848

DOPISNIK TV SLOVENIJA

Čeprav sem se že zelo zgodaj odločil, da bom novinar, si nikoli nisem želel delati na televiziji. Ker pa se zarečenega kruha največ poje, sem se na Televiziji Ljubljana tudi redno zaposlil in vztrajam še danes.

S televizijo kot medijem sem se srečal že na fakulteti (FSPN), kjer bi moral - mislim da v tretjem letniku - opravljati enomesečno prakso na TV Ljubljana. Ker za to nisem imel pravega veselja, pa tudi mentorji niso imeli časa zame, saj bi moral delati v norem decembru, sem prag te hiše prestopil le nekajkrat. Trgal sem Tanjuge, za tiste ki ste to fazo "informatike" preskočili, naj povem, da gre za agencijska poročila takratne Tiskovne agencije Jugoslavije, ki so v tistem času prihajala po telefaksu, posebni napravi, ki so jo imele le večje firme, manjši si jih seveda niso mogli privoščiti, pa tudi potrebovali jih takrat še niso. Spoznal sem, da to delo ni zame, da je preveč stresno in da v njem ne vidim svoje prihodnosti.

Potem, ko sem se zaposlil v gradbenem podjetju Pionir, pa me je v letu 1984 k sodelovanju povabil takratni dopisnik za Dolenjsko, Belo Krajino in Posavje Janez Pezelj. Ta je iskal nekoga, ki bi ga nadomestil v Posavju, saj se je Milan Jazbec, ki je to delo občasno opravljal pred mano, zameril takratnemu uredniku TV dopisništva Tomažu Terčku. Sam pa sem tudi iskal delo bliže domu, saj sem se moral v Novo mesto voziti vsak dan, kar pa je bilo v tistem času pravi podvig. Sprva z avtobusom, potem pa s kolegom izmenično, saj je bil to čas bencinskih bonov in vožnje par-nepar.

Konec leta 1984 sem tako naredil nekaj prispevkov za Posavski obzornik, takratno oddajo na prvem programu TV Ljubljana, uspešno opravil testno tonsko snemanje pred kamero, potem pa kot honorarni poročevalec to redno počel vse do 15. maja 1985, ko sem se redno zaposlil kot dopisnik za Posavje. Janez Pezelj me je že takrat podučil, da je dobro na sedem let službo zamenjati, vendar sem v njej ostal že trikrat toliko. Ne vem zakaj, morda mi je kljub vsemu to delo nekako zlezlo pod kožo. V začetku smo morali pisati tudi Interne informacije, v katerih naj bi pisali o tem, kar še ni zrelo za objavo, o govoricah, zakulisjih dogodkov in podobno. Seveda sem danes prepričan, da so te zadeve končale še kje drugje, ne zgolj na mizi mojega takratnega urednika Tomaža Terčka.

Moram omeniti, da sem z Jožetom Grajžlom postavil tudi temelje prvi krški televiziji. Ta je delala eno leto na kabelskem sistemu in sicer od junija 1992 do junija 1993. Oddaja Posavski mozaik je bila vsak teden. Vseskozi sem bil urednik te oddaje, pripravljal tekste, z Alenko Mirt sem vodil le prve oddaje, potem pa so nalogo voditeljic prevzele še Bernarda Žarn in Tamara Vonta. Kasneje - v letu 1994 smo pripravljali tudi oddaje Posavski mozaik za TV Novo mesto (Vaš kanal). Pripravili smo 12 oddaj, vse od posnetkov do montaže celotne oddaje in to v času od 30. marca do 14. junija 1994. Naša posebnost je bila, da so imele oddaje voditeljice, ki so napovedovale novice, kar takratni program Vašega kanala še ni premogel.  Kot voditeljice so se pojavljali Tamara Vonta,  Alenka Mirt, Bernarda Žarn in Damjana Krošelj. Vseskozi nama je bil v veliko oporo in pomoč Jože Novak, ki je oblikoval reklame in video strani, skrbel pa je tudi za grafično pripravo, karikature in stike s strankami. Kot snemalca sta delala Franci Pavkovič in Črt Čargo, med sodelavci pa so bili še Monika Ban, Martina Merslavič, Monika Mavsar, Biljana Gajšek, Renato Zorko, Martin Kerin, Iztok Starc, Gorazd Šoster in številni drugi.

Kljub dolgemu stažu delo za TV Slovenija še vedno rad in z veseljem opravljam in mi ni težko vsako leto poročati o enakih zadevah, saj se ob tem zgodi veliko novega, nepredvidenega. Seveda delo dopisnika ni tako "rožnato", kot je bilo nekoč, ko je bil pravi praznik, če so prišli s "televizije". Seveda je pri tem delu tudi kup težav, o katerih bom nekoč pisal na kakšnem drugem mestu. Dobro pa je, da so "šefi" daleč v Ljubljani, jaz pa na terenu in pri delu bolj ali manj prepuščen svoji iniciativi. Ob skromni plači, to tudi največ šteje, saj si težko predstavljam, da bi šel v službo in delal od šestih do dveh.

ps
V mladosti sem vedno govoril, da televizija poneumlja ljudi. Upam, da zdaj sam ne počnem tega, upam pa tudi to, da sam zaradi nje nisem postal po svoje omejen.

Na karikaturi Andreja Novaka je moj dolgoletni šef dopisništva TV Slovenija Rado Božičnik, ki objema svoje sodelavce in dopisnike v letu 1993, ko je dopolnil 50 let (Abrahama). Od zgoraj navzdol smo to: Ibrica Dervišić, Tine Golob, Boža Novak, Mirko Vesel, Petra Držaj, Zvezdan Martič, Marko Smole, Primož Sark, Jože Grajžl, Slavko Bobovnik, Enest Ružič, Drago Gyorek, Jože Herman, Boris Cipot, Janko Šopar, Tone Vencelj, Mojca Dumančič, moja malenkost - Goran Rovan, Gašper Starc in Franci Gaber.

STRAN JE ŠE V IZDELAVI!

Na njej bom objavil spisek vseh prispevkov, ki sem jih v času službovanja objavil, skupaj s teksti, v kolikor so še ohranjeni. Je še veliko dela, zato bo potrebno še malo potrpeti.

Na vrh strani
 


Arhiv prispevkov TVS

Predstavitev TV dopisništva Krško

Odmevi na moje poročanje

Interne informacije

življenjepis  |   hobiji  |   dopisnik TVS  |   novinarstvo  |   literatura  |   spomini  |   video  |   razstave  |   fotografije